Jag har bakat liknande kaka tidigare men då med ägg istället för aquafaba. Nu ville jag testa hur den blev med just aquafaba (vätskan i en bönburk). Kakan har en mycket fräsch smak av citron och passar bra med blåbär. Kakan steg inte så mycket och jag tycker den blev mera skör när den bakades med aquafaba. Man måste låta den svalna helt innan man stjälper upp den. Inte kanske den vackraste kakan, men smaken var jättegod. Jag kan tänka mig att denna version med aquafaba lämpar sig bättre i muffinsform. Kanske jag får testa det någon dag. 

I have baked a similar cake before but with eggs instead of aquafaba. Now I wanted to try to use aquafaba (liquid in a can of beans). The cake has a very fresh taste of lemon and goes well with blueberries. The cake did not rise as much and I think it was more fragile when it was baked with aquafaba. You have to let it cool completely before cutting into it. Not perhaps the most beautiful cake, but the taste was delicious. I can imagine that this version with aquafaba is better suited for muffins. Maybe I'll try it some day.


Gluten-free and Vegan Blueberry Lemon Cake

6 tbsp aquafaba or 2 eggs
3 tbsp coconut oil, melted
3/4 dl coconut sugar
1 tbsp lemon juice
zest of 0,5 lemon
2 dl almond flour
3 tbsp coconut flour
1 tsp baking powder
1/4 tsp vanilla powder

Preheat the oven to 160 C. Whisk the aquafaba fluffy. Stir together coconut oil and sugar. Add lemon juice and lemon zest, stir. Add the remaining ingredients and mix until the batter is smooth. Pour the batter (it's going to be thick) into a cake tin (16 cm) lined with parchment paper. Bake for about 30 minutes. Let cool completely. 



Glutenfri och Vegan Blåbärs-Citronkaka

6 msk aquafaba eller 2 ägg
3 msk kokosolja, smält
3/4 dl kokossocker
1 msk citronsaft
skal av 0,5 citron
2 dl mandelmjöl
3 msk kokosmjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk vaniljpulver
blåbär

Värm ugnen till 160 C. Vispa aquafaba fluffigt. Blanda kokosolja och kokossocker. Tillsätt citronsaft och citronskal. Tillsätt sedan de övriga ingredienserna och blanda tills smeten är slät. Häll smeten (den kommer att vara tjock) i en kakform (16 cm) klädd med bakplåtspapper. Grädda i ca 30 minuter. Låt svalna helt.